Almanlar Türk roketine ilgili

Fergani Uzay Tarafından Geliştirilen FGN-100-d1 Uydusu Uzaya Fırlatıldı

Alman Welt gazetesi, milli olarak geliştirilen Türkiye’nin en büyük uydusu FGN-100-d1’in uzaya fırlatılmasına geniş yer ayırdı. “Avrupa’nın filosundan üç katı büyüklüğünde mi?” başlıklı analiz haberde, ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatılan uydu ile Türkiye’nin kendi navigasyon uydu ağını kurmayı planladığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağımsız bir Türk navigasyon uydu ağı kurmayı planladığı haberde vurgulandı. Bu ağın ABD’nin GPS, Avrupa’nın Galileo, Rusya’nın Glonass, Çin’in BeiDou ve Japonya’nın QZSS ağlarına rakip veya tamamlayıcı olacağı belirtildi.

Türkiye’nin hedefinin savunma ve havacılık sanayisinin yanı sıra uzayda daha fazla egemenlik kazanmak, ürün yelpazesini genişletmek ve ihracatçı bir ülke konumuna gelmek olduğu haberde dile getirildi. Fergani Uzay’ın, drone üreticisi Baykar grubuna ait olduğu aktarılan haberde, Türkiye’nin uzay çalışmalarının askeri uzmanlar tarafından yakından izlendiği belirtildi.

GÜNDE 15 KEZ DÜNYA TURU ATACAK

FGN-100-d1 uydusu, Fergani mühendislerinin uzmanlığıyla tamamen milli imkanlarla geliştirildi. Uydunun Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) yaklaşık 510 kilometre irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapması planlanmaktadır. Milli uydu yörüngede 7,6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak.

FGN-100-d1 uydusu, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini başarıyla test etmesi amaçlanıyor. Fergani Uzay mühendislik ekibi, geliştirme sürecinde görev kritik aviyonik ekipmanların, yerli yazılım entegrasyonunun, yeşil itki teknolojisine sahip motorun, yapısal tasarım çalışmalarının testlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Proje, Türkiye’nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojilerinde güçlü bir şekilde ileri taşınması hedeflemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir